www.groeninbeeld.nl

Ginger Shampoo

Al een aantal jaren heb ik een bloemenabonnement bij Syl ’n Meer uit Oude Wetering. Iedere twee weken een kant en klaar bezorgde vaas thuis bezorgd. Dat bevalt me prima. Ze weten wat ik echt niet kan waarderen… geverfde bloemen bijvoorbeeld. Maar juist ook wat mijn persoonlijke voorkeuren zijn: bolbloemen, bloemen en takken die horen bij het seizoen, etc.

GINGER SHAMPOO

De herfst doet duidelijk zijn intrede, niet alleen buiten maar ook in de weekarrangementen. Deze week werd ik verrast met o.a. weer een mooie Hydrangea die wordt omringd door Dianthus, Gerbera, Cotinus, Calathea ‘Network’ en Agapanthus zaaddoos.
Opmerkelijk was echter de grote rood-oranje bloem die verder de aandacht trok: door Syl ’n Meer aangegeven als Gember Shampoo. Het betreft hier dus een Zingiber – een groot geslacht van kruiden die tot de gemberfamilie behoren. Veel van deze kruiden komen van de wortelstokken van de verschillende soorten planten.

Ginger Shampoo (Zingiber zerumbet) is niet alleen bekend om  het gebruik in de keuken maar ook bekend vanwege zijn bloeiwijze. Tussen de stevige hoge bladeren groeien in tropische klimaten de bloemen onder de bladeren. In het begin zijn de bloemen wit-geel maar naarmate ze rijper worden kleuren ze rood. Tijdens het rijper worden vullen de kleine kuipjes in de stevige bloem zich met een geurend slijm.

Een fantastisch interessante bloem om een lange tijd in de vaas te hebben!